Festival Polička Jazz

pátek - 16.04.2010 ( 14. ročník )

20:00 - Tylův dům Polička

< zpět | fotogalerie >

Vertigo Quintet & Dorota Barová (CZ/SK)
http://www.vertigoquintet.com
Dorota Barová - violoncello, zpěv, Marcel Bárta - saxofony, basklarinet, Oskar Török - trubka, Vojtěch Procházka - piano, Rastislav Uhrík - kontrabas, Daniel Šoltis - bicí
Skupina Vertigo Quintet patří k tomu vůbec nejlepšímu, co nabízí česk(oslovensk)á jazzová scéna. Kapelu, založenou v roce 2002, tvoří pětice vynikajících mladých muzikantů. Jejich tři alba jsou vysoce ceněna kritikou i posluchači (Zlatý Anděl 2005), úspěšně vystoupili na mnoha tuzemských i zahraničních festivalech.  Projekt Vertigo Quintetu a zpívající violoncellistky a skladatelky Doroty Barové přináší posluchačsky přístupnou hudbu s inspiracemi z free jazzu, world music, soudobé vážné hudby i popu.

Rudy Linka & Bobo Stenson Duo (USA/Swe)
http://www.rudylinka.com
Rudy Linka - kytara, Bobo Stenson - piano
Rudy Linka je nepochybně jeden z nejlepších světových kytaristů a přední osobnost mezinárodní jazzové scény.  Po absolvování pražské konzervatoře emigroval do Švédska (1980), vystudoval stockholmskou Music Institution, studoval a později učil na významných hudebních školách v USA, kde trvale žije. Rudy pravidelně přijíždí nejen koncertovat, ale je například hlavním organizátorem Bohemia Jazz Festu. Na koncertě v Poličce vystoupí s předním švédským jazzovým pianistou Bobo Stensonem, se kterým loni v Rudolfinu účinkoval na oficiálním koncertě při převzetí předsednictví EU Švédskem.  Posluchačům představí skladby z vlastního repertoáru, zazní jazzové standardy i skladby inspirované lidovou hudbou.

Peter Lipa Band (SK/CZ)
http://www.peterlipa.com
Peter Lipa - zpěv, Juraj Tatár - klávesy, Martin Gašpar - basová kytara, Marcel Buntaj - bicí, Michal Žáček - saxofony
Peter Lipa, legenda česko - slovenského jazzu, zpěvák, skladatel a organizátor jazzového života. Už od 80. let je považován za jednoho z nejlepších evropských jazzmanů, spolupracoval s předními jazzovými osobnostmi, podílel se na desítkách hudebních alb. Ve svém projevu vychází z blues, soulu i jazzového mainstreamu.  Rozpětí jeho repertoáru sahá od klasických jazzových standardů a dixielandu přes latinskoamerický jazz, jazzový šanson a spirituál až po funky a rock, má mimořádnou schopnost spontánní improvizace.  S Poličkou je Lipa spojen nejen mnoha úspěšnými koncerty, ale i jako dramaturg prvních deseti ročníků festivalu Polička Jazz.
 

webhosting Coma s.r.o | jste náš návštěvník