Festival Polička Jazz

sobota - 26.04.2003 ( 7. ročník )

19.00 - Tylův dům, Polička

< zpět

Slovak - Polish Jazz Quartet (SK, PL)
Kazimierz Jonkisz - bicí
Ľubo Šamo - housle
Peter Adamkovič - klavír
Martin Marinčák - kontrabas
Boris Janczarski- saxofon

Trojice slovenských hudebníků je na slovenské jazzové scéně už poměrně známá. Většinou však tito hudebníci doposud spolupracovali v projektech jiných jazzových hudebníků. Nejvíc spolupracovali právě s polskou jazzovou scénou. Jejich snahy vyvrcholili v několikaleté spolupráci s americkým saxofonistou Monty Watersom a německým kytaristou Titusom Waldenfelsom. Toto složení (Monty Waters sextet) vystupovalo v mnoha evropských krajinách. Tentokrát se tito hudebníci rozhodli pro projekt, který je sestavený převážně z vlastních kompozicí a koncepce se podřizuje jejich vlastnímu cítění. Jako hosta si pozvali legendu polského jazzu Kazimierza Jonkisza, který je známý z více polských a mezinárodních jazzových formací. Podílel se na nahrávkách mnoha světových hudebníků, ale mnoho nahrávek vydal už pod vlastním jménem.

Tribute To Stephane Grappeli (D)
Wedeli Köhler – housle, sólová kytara
Sascha Köhler – doprovodná kytara
Jan Jankeje – basa

Jan Jankeje se narodil v roce 1950 v Bratislavě. 25 let žil ve Stuttgartu, nyní už 7 let žije ve Weinsbergu. Od úspěšného vystoupení nadšeného vídeňského publika ve Stuttgartu, Hamburgu, Landau, Bratislavě, Budapešti, Reutlingenu, Colmaru, Weinsbergu, Paříži a Vídni je jeho jméno zmiňováno s “Swingende Trollinger Band", se kterou pokaždé vystupuje. Hrají hudbu 30tých až 60tých let, swing, starší hity a hudbu “lehké zábavy”, také taneční hudbu (melodie pro mladou i starší generaci).

Yvonne Sanchez & Balcar trio (CZ)
Zpěvačka Yvonne Sanchez je dcera polské matky a kubánského otce, již několik let žije a tvoří v České republice (populární jsou třeba její společná vystoupení s Danem Bártou). Objela řadu významných světových hudebních festivalů (Kuba, Izrael, Brazílie, Francie, …) a ve své tvorbě se orientuje na klasické jazzové standardy, které hrává s triem Roberta Balcara. Současně s tím se zaměřuje i na latinskoamerickou hudbu, kde zpívá především své vlastní věci. Před 3 lety se stala nezaměnitelnou dámou pražské jazzové scény. Svým kouzlem, vtipem a hlasem napodobuje styl Elly Fitzgeraldové a ostrost Rity Morenové.

Big Joe Turner & Funk Machine (USA)
Joe Turner se narodil 4. července 1944 v Jackson, Tennessee. Jeho samostatnost se u něho projevila ve věku 10 let, když sbíral svoje první hudební nástroje. Začínal na bicí a poté se zajímal o kytaru a pozoun (nakonec baskytara). Joe měl zajímavé dětství, přivydělával si v Southern ve spolupráci s různými bluesovými kapelami. Po několika letech si svoji pověst zdokonalil natolik, že se stal jedním z nejlepších bluesových hudebníků v USA.
 

webhosting Coma s.r.o | jste náš návštěvník