Festival Polička Jazz

sobota - 18.04.2015 ( 19. ročník )

19.30 - Tylův dům Polička

< zpět | fotogalerie >

1. KAREL RŮŽIČKA
http://www.karelruzicka.com/
Karel Růžička (Hammond B3, piano), Petr Dvorský (kontrabas), Martin Šulc (bicí)
Legendární klavírista, jazzový hudebník, vynikající skladatel a pedagog Karel Růžička se na české hudební scéně pohybuje již padesát let. Spolupracoval s předními jazzovými tělesy i sólisty (Semafor, Jazzový orchestr ČR, Jazz Celula, SHQ, orchestr G. Broma, Pražský big band M. Svobody, Tony Scott, Jiří Stivín, George Mraz …), dirigoval jazzový orchestr Evropské rozhlasové unie EBU. Jako skladatel se vedle jazzu zabývá i komponováním větších celků, a to jak hudby komorní, tak skladeb symfonických a vokálních. Jeho skladby Celebration Jazz Mass, Te Deum a Magnificat byly s velkým úspěchem uvedeny na mnoha světových scénách. Byl prezidentem České jazzové společnosti, za své dílo získal řadu významných ocenění. Jako pedagog působí na Konzervatoři Jaroslava Ježka a na Akademii múzických umění v Praze, je ředitelem Letní jazzové dílny Karla Velebného ve Frýdlantě.

2. ŠMOLDAS - NUSSBAUM - ANDERSON (CZ/USA)
http://www.liborsmoldas.cz/  http://www.adamnussbaum.net/  http://www.jayandersonbass.com/
Libor Šmoldas (kytara), Adam Nussbaum (bicí), Jay Anderson (kontrabas)
Jazzový kytarista Libor Šmoldas přijíždí do Poličky v rámci středoevropského turné s esy newyorské jazzové scény, bubeníkem Adamem Nussbaumem a basistou Jayem Andersonem. Jejich spolupráce se datuje od roku 2011, kdy v USA společně natočili album Dreamtime.
Libor Šmoldas, absolvent
prestižní Berklee College of Music, patří přes svůj mladý věk mezi respektované osobnosti české jazzové scény. Vyučuje hudbu, vystupuje a natáčí s předními jazzovými hudebníky doma i v zahraničí, především v USA. Je nositelem mnoha ocenění a je obecně považován za jednoho z nejlepších jazzových kytaristů.
Jeho newyorští přátelé, bubeník Adam Nussbaum (rodák z Conneticutu) a basista Jay Anderson (rodák z Kalifornie), patří k nejuznávanějším jazzovým hudebníkům v USA. Oba mají za sebou dlouhodobou spolupráci ze slavnými jazzmany, podíleli se na desítkách úspěšných alb, jsou nositeli světových hudebních ocenění včetně několika cen Grammy.

3. DAN BÁRTA & ROBERT BALZAR TRIO
http://www.danbarta.cz/    http://www.bartabalzartrio.cz/
Dan Bárta (zpěv), Robert Balzar (kontrabas), Jiří Levíček (piano), Kamil Slezák (bicí)
Dan Bárta je jedním z našich nejtalentovanějších a nejvšestrannějších zpěváků, držitel mnoha ocenění včetně několikanásobného ocenění Akademie populární hudby „Anděl“. Je osobností, která vnímá a tvoří muziku všemi smysly. Česká populární hudba v něm našla přirozený idol respektovaný kritikou a uznávaný posluchači.
Robert Balzar Trio, které v roce 2000 vystoupilo na historicky I. Jazzovém setkání v Poličce, patří nepochybně k tomu nejlepšímu v našem jazzu. Vedle vlastní tvorby spolupracuje s řadou hudebních osobností, slaví úspěchy na našich i zahraničních podiích, každé nové album je událostí na jazzové scéně, poslední s názvem "Vuja-Dé" bylo nahráno v New Yorku (Sear Sound Studio) a vydáno v listopadu 2014.

webhosting Coma s.r.o | jste náš návštěvník