Festival Polička Jazz

sobota - 22.04.2006 ( 10. ročník )

19.00 - Tylův dům, Polička

< zpět | fotogalerie >

Chromozomos (PL, UK)
Chromozomos jsou kapela, která jde za hranice jazzu, etnické hudby, jungle nebo progresivního rocku. Byla založena v roce 1999 bubeníkem Arturem Dominikem, který byl ovlivněn projekty alternativní, rockové a jazzové scény a který spolupracoval s mnoha folkovými skupinami, s židovskými hudebníky a s hudebníky původem z Afriky a Balkánu. Svým pojetím jazzu jsou Chromosomos - zejména ve vlastních skladbách - velmi blízcí americké “Knitting Factory". Největší polský list "Gazeta Wyborcza" je vyhodnotil jako nejúspěšnější polskou jazzovou skupinu r.2002. Skupina Chromosomos bude hrát společně s jedním z nejlepších scratcherů na světě DJ First Rate (Morcheeba Us3). Na základě inspirace z hudby, která pochází z „jungle, hauzu a drum’n’bass“, Chromosomos a First Rate vytvoří koncertní materiál.

Peter Lipa &band (SK)
(www.peterlipa.com)
Představovat vyhlášeného slovenského barda Petera Lipu na poličské jazzové scéně snad ani není nutné, na blues-jazzové scéně působí již několik desítek let. Poličští návštěvníci jazzového festivalu ho znají také jako dramaturga, který stál u zrodu tohoto festivalu.
Peter Lipa se v Poličce představí projektem Lipa zpieva Lasicu. Dopředu už ho může prezentovat výborné CD, kde se Lipa představuje jako autor či přinejmenším spoluautor všech 15 skladeb včetně bonusové Music USA a jako výborný zpěvák stejně výborných textů Milana Lasici.

Allegre Correa band Saudades Do Brasil (Brasil, A)
Lídr seskupení Alegre Correa se narodil v roce 1960 v Brazílii. Už ve třinácti, kdy vynikl jako kytarista, zpěvák, bubeník a skladatel, zasvětil svůj život hudbě. V roce 1998 v Sao Paulu na „Fampop“ a na „Musicanto.Festival“ v Rio Grande do Sul v roce 1992 získal první cenu v kategorii instrumentální hudby. Roku 1989 poprvé cestoval po Evropě a roku 1993 založil ve Vídni „the Alegre Correa Sextett“ a následně začal spolupracovat s renomovanými umělci vídeňské jazzové scény, mj. i s Vídeňským uměleckým orchestrem. Nesčetná představení, jako například „Montreux Jazz Festival“, Švýcarsko, „Florianopólis in Jazz“, Brazílie nebo „WOMAD“ festival ve Vídni, ho zařadily mezi umělce bez žánrových hranic, Alegre Correa zachycuje nové metody různých směrů, ale také se vrací ke svým kořenům, a to k „Raízes“. Brazilská hudba a Alegre Correa se budou vždy prolínat. Jeho individuální hudební styl znamená citlivě a dobře hrající elegantní jazz. Strukturu tvoří hudební mozaika, hladký zvuk směsi argentické melancholie a brazilské pohody: „The Chanamé, the Chacarera of the Milonga“. V jeho stylu se samozřejmě projevuje i Samba, Bossa Nova a brazilská populární hudba. Kromě toho ho ovlivnil např. Hermeto Pascoal, Antonio Carlos Jobim nebo Toninho Horta, stejně tak jako dobrý podíl jazzu, popu a funku, což vše se promítlo v jeho typickém individuálním stylu.
 

webhosting Coma s.r.o | jste náš návštěvník