Festival Polička Jazz

pátek - 21.04.2006 ( 10. ročník )

20.00 - Tylův dům, Polička

< zpět | fotogalerie >

Lee Andrew Davison (US), Věra Křížková, Vít Fiala X-tet (CZ - US JAZZ SUMMIT)
Pod těmito jmény a titulem se skrývá další projekt těchto dvou interpretů a kontrabasisty Víta Fialy, který se systematicky zabývá cílenými aktivitami v oblasti jazzu.
Jazzový zpěvák a muzikolog Lee Andrew Davison pochází z americké Oklahomy. Vyrůstal v prostředí protestanského chorálu, spirituálů a gospelů. Po studiu na univerzitě v Alabamě se usadil v Bostonu a založením profesionálního gospelového kvarteta navázal na muzikální tradici své rodiny. Posléze se stal dirigentem Gospelového sboru Harvardské univerzity. V roce 1991 se přestěhoval do Prahy a navázal spolupráci s předními českými jazzmany. Od roku 1996 za doprovodu instrumentalistů – Radima Linharta, Víta Fialy a Jaroslava Šindlera koncertuje se svým programem z oblasti spirituálů, gospelů a jazzových standardů.
Zpěvačka Věra Křížová je mimořádný objev české jazzové scény - již jen svým plzeňským původem zřetelně potvrzuje dávnou pravdu, že tam, kam vkročila noha amerického vojáka, se mimořádně dobře daří jazzu. Posluchačům se tak dostane intenzivního zážitku v podobě osobního setkání s originální interpretací jazzových standardů v kombinaci se spirituály, které L.A.Davison doslova a do písmene sál s mateřským mlékem. Obzvláště působivý je též pohled na Američana afrického původu a evropskou blondýnku, jak ve vzácné shodě a porozumění dávají té krásné kosmopolitní hudbě to, co jí náleží. Kromě sólové prezentace budou mít posluchači výjimečnou možnost se zaposlouchat do krásných duetů, inspirovaných Louisem Armstrongem a Ellou Fitzgeraldovou. 

Milan Svoboda Quartet & Jiří Bárta
( www.milansvoboda.com )
Milan Svoboda-piano, Milan Krajíc-sax, Filip Spálený-bass, Ivan Audes-drums, Jiří Bárta-cello
Hudba Kvarteta Milana Svobody navazuje na tradici moderního jazzu 60. a 70. let. Objevují se zde však také vlivy rocku, folklóru a soudobé hudby vážné. Milan Svoboda řadí často své kompozice do větších tématických celků a vznikají tak příznačné suity, které umožňují dostatek prostoru pro kreativní improvizace všech členů skupiny. Se svým kvartetem koncertoval Milan Svoboda téměř po celé Evropě, v USA a v Indii, zúčastnil se řady jazzových festivalů.
Jiří Bárta vstoupil na hudební scénu na přelomu 90. let a brzy se dostal do mezinárodní ligy předních cellistů. Studoval v Praze u Josefa Chuchra a Mirka Škampy a v Kolíně nad Rýnem u Borise Pergamenščikova. Další zkušenosti získal na Piatigorského semináři v Los Angeles a v mistrovských kurzech Heinricha Schiffa a Andre Navarry. V roce 1991 obdržel Europäische Förderpreis für Musik a v témž roce také získal Rostropovich-Hammer Award v Los Angeles. Spolupracuje s předními českými a mezinárodními orchestry a dirigenty.

Robert Balzar trio & Dan Bárta
(www.robertbalzar.cz) (www.danbarta.cz)
Dan Bárta- zpěv, Robert Balzar- kontrabas, Stanislav Mácha- piano, Jiří Slavíček- bicí
Kapela, se kterou jsme začínali Jazzová setkání v Poličce patří k jazzové špičce naší scény. Jejich první CD Travelling bylo vyhlášeno „Jazz Testem“ Českého rozhlasu albem roku 1998. V roce 2000 tuto cenu dostalo i další dvojalbum Alone a v Cennění Karla Velebného bylo Trio vyhlášeno kapelou roku. V červnu loňského roku vyšlo zatím poslední CD Overnight. 
Když v roce 1999 vyšlo bilanční album Dana Bárty (Dan Bárta & …) byla na něm zachycena jeho cesta od rockové Alice přes J.A.R. k jazzu. Na svých projektech Illustratosphere a Entropicture spolupracoval již s Triem Robera Balzara a jeho vůbec první vystoupení s jazzovými standardy za doprovodu Tria proběhlo právě v Poličce. Dan Bárta se po letech vrací a nechme se překvapit…

 

webhosting Coma s.r.o | jste náš návštěvník