Festival Polička Jazz

sobota - 24.04.2004 ( 8. ročník )

19.00 - Tylův dům, Polička

< zpět | fotogalerie >

BASSFRIENDS (SK)
Juraj Griglák - baskytara; Juraj Tatár - klávesy; Matúš Jakabčic - kytara; Stano Palúch - housle; Peter Solárik - bicí
Vynikající baskytarista Juraj Griglák představí své slovenské spoluhráče a skladby v duchu fusion. Jejich bezchybné groovy, funkový tah a neuvěřitelné nasazení jistě návštěvníky strhnou. Muzikantskou kvalitu Juraje Grigláka potvrzuje nejen spolupráce s předními americkými jazzmany, ale i angažmá v nejlepších jazzových i mimo jazzových ansámblech (Gustav Brom Big band, Druhá Tráva R. Křesťana ad.).

OXEN (PL)
Grzegorz Piotrowski - tenor, alt & sopran saxofon, klávesy; Lukasz Poprawski - alt, saxofon; Marcin Masecki - klávesy; Darius Krupa - kytara; Piotr Žaczek - baskytara; Grzegorz Grzyb - bicí
Formace Oxen je seskupení kolem Grzegorze Piotrowski. Hráče na soprán, alt a tenor saxofon. Více známa je na jazzové scéně jeho formace Alchemik. Jejich hudba je odvážným projektem ve stylu m-basic, nu jazz a electro fussion.

JAMES HARRIES (UK, CZ)
Emil Vlklický - klavír; Petr Dvorský - basa
James Harries (nar. 1974 v Manchesteru), přirozený melodik s hlasem Buckleyovské naléhavosti, muzikant, skladatel a textař eklektického talentu. Původně jazzový tenorsaxofonista s pozdější praxí garážového rockera, zpěváka kelt-punkové skupiny i folkového písničkáře, svůj projev plně opírá o nevšední improvizační schopnost. V Praze žijícího mladého anglického písničkaře Jamese Harriese, jehož záběr sahá od folku přes jazz až po soul, doprovází na albu The Straight Street Session tuzemská jazzová špička - pianista Emil Viklický a kontrabasista Petr Dvorský. To dává stylově neukotvenému albu jazzovější a odlehčenější nádech, než mají jeho sólová vystoupení. U Harriese však nejde o styl, ale především o jeho vokální projev, který je nejen technicky dokonalý, ale nechybí mu skutečný prožitek. Však také spolupracoval s Terrym Lee Halem i s temným Hugo Racem.

STAN THE MAN & BETTY´S (Skotsko, USA)
Stan Volarz alias „Stan The Man“ se narodil ve skotském Edinburgu v roce 1951. Na kytaru hraje od svých třinácti let. Během své hudební kariéry působil v mnoha soulových a rhythm´n´bluesových seskupeních. Poté se vydává na sólovou dráhu. Stan je kytarista-samouk. Jeho hra je někdy mírně mazlivá, jindy výbušná a razantní, ve spojení s jeho zvláštně zabarveným barytonem však vždy intenzivní až vášnivá. Patří k oněm bílým interpretům, o kterých lze říci, že blues mají v duši. V červnu r. 2002 s nimi začíná vystupovat newyorská černá zpěvačka Anne „Betty S“ Semper, která se jako host objevuje již na nahrávkách realizovaných na prvním albu kapely.
 

webhosting Coma s.r.o | jste náš návštěvník